понеділок, 18 травня 2020 р.

18 травня – День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народ



Депортація кримських татар, розпочата 18 травня 1944 року, – один з найбільших злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. Понад 20 років в СРСР повністю заперечувався злочинний характер цих дій. 

У травні 1944 року сталінський режим підготував і здійснив силами НКВС-НКДБ спецоперацію примусового виселення корінного народу Криму – кримських татар. Їх загнали у товарні вагони і повезли у Сибір і Середню Азію. Основну масу депортованих становили жінки, діти та літні люди. Внаслідок депортації загинув майже кожний другий представник кримськотатарського народу.
Долю кримських татар незабаром розділили вірмени, болгари і греки. 24 червня 1944 року почалося їх виселення з Криму. Депортації зазнали близько 11 тис. вірмен, більше 12 тис. болгар і 14,5 тис. греків. Разом з ними були відправлені на спецпоселення проживали в Криму турки, курди, перси, цигани. Всього за роки війни з Криму було депортовано понад 300 тис. жителів.

Процес повернення кримських татар до Криму почався в кінці 80-х - початку 90-х років минулого століття. Зараз населення Криму становить понад 1,9 млн. осіб, з них понад 260 тисяч - кримські татари.


Немає коментарів:

Дописати коментар